Toplama Hizmetleri

Geri dönüşüme en uygun olan toplama şekli kaynağında ayrı toplamadır. Bu yapılmadıgında, geri kazanılan ambalaj atıkları diğer atıklarla karışık olarak aynı poşete veya kutuya konulduğunda, taşıma, aktarma ve depolama sırasında kirlenmekte ve içerdiği yabancı maddelerle karışmanın miktarı artmaktadır. Dolayısı ile geri dönüşüm için gereken ayırma maliyetleri yükselmekte ve sonuçta ikincil hammaddenin maliyeti birincil hammaddeyi aşınca süreç ekonomik olarak olanaksız hale gelmektedir. Bu nedenlerle, geri kazanılabilir ve ikincil hammadde olarak degerlendirilebilen ambalaj atıklarının, diğer atıklardan ayrı ve temiz olarak, mevcut çöp toplama şeklinin ve alışkanlıklarının dışında, kaynağından; fabrikalar ve iş yerlerinde konteynerler, kumbaralar; konutlarda geri dönüşüm poşetlerinde torbalanması yoluyla toplanması en iyi yöntemdir.

Tedarik Noktaları

20 matbaa, sözleşmeli fabrikalar, kağıt ve diğer ambalaj atıkları (metal, plastik, cam) çıkaran küçük depolar, belediye, market ana depoları ve satış noktaları ile işbirliği yapan şirketimizin ambalaj atıkları (Oluklu mukavva,1. Hamur, Kroma karton, Kuşe, Gazete, Karışık ve Benzeri Kağıt ve Kağıt Ambalajlar, PE, PET, PS, PP Ambalajlar, Alüminyum, Çelik-Teneke Ambalajlar ve Cam Ambalajlar) değerlendirme kapasitesi aylık 2 bin ton atık ambalaj seviyesindedir.

Konutlardan ve Kamu Kurumlarından Toplanan Ambalaj Atığı

Kıyı ve rekreasyon alanlarına, sitelere, meydanlara, okul bahçelerine, market önlerine, fabrikalara yerleştirilen atık toplama kumbaraları ve konteynerler ile sözleşme yapılan İlçe’nin belirli bölgelerinde geri kazanım noktaları oluşturulmuştur. Bu kumbaralar ve konteynerlerin boşaltılması da haftada iki kez rutin ve ihbarlar ile eş zamanlı olarak, ambalaj atığı toplama araçlarımız ile yapılmaktadır.

Süpermarket Zinciri Ana Depoda Kurulu Ambalaj Atığı Yönetim Sistemi

Ambalaj atıkları bütün şubelerden ayrı ayrı toplanarak merkez depoya getirilir. Karışık gelen malzeme tesisimize kabul edilir.
Kaba ayrım yapıldıktan sonra malzeme ayrıştırma işlemine tabi tutulmak üzere sisteme verilir. Ayrıştırma bandında işçiler, elleçleyerek malzemeyi sınıflara ayırırlar. Plastik, metal ve kağıt malzeme birbirinden ayrılır ve preslenmek üzere biriktirilirler. Ayrıştırılan malzeme sevke hazır hale getirilmek üzere preslenir. Her sınıf kendi içinde malzeme cinsine uygun presler kullanılarak hazır hale getirilir.

Preslenen malzemeler artık sevke hazırdır. Buradan işlenecekleri geri dönüşüm tesislerine doğru yola çıkarlar.

İşletmeler ve Fabrikalarda Kurulu Atık Yönetim Sistemi

Şirketinizin atık yönetimi ve nakliyesi için ambalaj atıkların kaynağından ayrı toplanması taşınması ve geri kazanılması hizmetlerini sunar. Atık yönetimi ve çevresel konularda sanayi kuruluşlarına yasalar ve mevzuatlar çerçevesinde destek vermektedir.

Fabrika içerisinde üretim aşamasında ortaya çıkan geri dönüştürülebilir atıkların kaynakta ayrılması için gerekli sistem kurulur. Fabrika içi temizliği yapan personel ya da ihtiyaca gore atık yönetiminden sorumlu olan kişi ya da kurum, kaynakta ayrılmış malzemeyi atık yönetim alanına getirir. Atık yönetim alanında hangi malzemenin nerede biriktirileceği, yönetmeliklerde ongörüldüğü şekilde ayrılmıştır. Bu alanda kurulacak sistemlerde, malzemeler sevkiyattan once nakliyeye uygun hale getirilir. Bu işlem için çıkan malzemenin miktarına göre çeşitli pres, kompaktör, konteynır v.b. araçlar kullanılır.

Sevkiyat için, kontollü bir şekilde biriktirilen malzeme, yeterli miktara ulaştığında en ekonomik şekilde tesisimize getirilip, ayırma ve presleme işlemleri tamamlanarak geri kazanım işlemine tabi tutulacağı tesise yönlenir.

Yeniden Degerlendirilebilir Ambalaj Atıkları

KAĞIT-KARTONLAR: Kitaplar, defterler, dergiler, gazeteler, fotokopi kağıtları(beyaz-renkli), kartvizitler, broşürler, zarflar(penceresiz olanlar), koli ve kartonlar.
METALLER: Yağ ve meşrubat kapları.
PLASTİKLER: Su, meşrubat ve margarin–yoğurt kapları, çamaşır suyu, deterjan kutu kapakları, çöp torbaları.

CAMLAR: Cam icecek kutulari ve kavanozlar.

Yeniden Degerlendirilemeyen Ambalaj Atıkları

KAĞIT-KARTONLAR: Ozalitler,karbon kağıtlar,kullanılmış kağıt havlu ve mendiller,yapışkanlı kağıtlar,faks kağıdı,duvar kağıdı.
METALLER: Pencere camları.
PLASTİKLER: Deodorantlar,motor yağı kutuları,vernik kutuları.

CAMLAR: Pencere camları.

Atık Ambalajlar Geri Kazanıldığında

• Kağıt ve karton ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile tekrar kağıt ve karton üretilir.
• Metal ambalaj atıkları ile her çeşit metal malzeme üretilebilir.
• Plastik ambalaj atıkları ile otomotiv yedek parcaları, pencere ve kapı, marley, elyaf ve dolgu malzemesi üretilir.
• Cam ambalaj atıkları ile her türlü cam şişe ve kavonoz üretilebilir.